Mistä löytää vinkkejä sähköpostin turvalliseen käyttöön?

Saitko sähköpostiin taas aidon tuntuisen tarjouksen, jonka onneksi tajusit huijausviestiksi ennen kuin ehdit tehdä mitään peruuttamatonta?

Onneksi olkoon – olet onnekas, sillä tuhannet muut suomalaiset ovat joutuneet tänäkin vuonna ikävien huijausten kohteeksi, jotka leviävät kuin kulovalkean tavoin sähköpostin ja muiden verkkopalveluiden kautta.

Vinkkejä turvalliseen sähköpostin käyttöön

Huijausviestiä voi olla tänä päivänä erittäin vaikeaa tunnistaa. Ennen huijausviestit oli kirjoitettu vähintään huonolla suomen kielellä tai viesti sisälsi niin epäilyttävän näköisiä linkkejä, ettei niitä varmasti uskaltanut avata. Nyt huijarit ovat kuitenkin kehittyneet ja välillä huijausviestit ovat viranomaistenkin mielestä niin aidon näköisiä, että niitä on vaikeaa tunnistaa huijaukseksi.

Huijari voi viedä rahat, henkilöllisyyden tai saastuttaa tietokoneesi tai mobiililaitteesi ja siinä olevat tärkeät asiakirjat, kuvat ja muut tiedot. Yksi tehokas tapa oppia suojautumaan huijausviesteiltä, viruksilta ja tietojen urkinnalta on opetella käyttämään sähköpostia ja hyödyntämään sen tarjoamia asetuksia turvallisuuden parantamiseksi. Mutta mistä tällaisia vinkkejä sähköpostin käyttöön voisi mahdollisesti löytää?

Ensimmäinen paikka, josta tällaisia vinkkejä kannattaa lähteä hakemaan, on sen palveluntarjoajan oman verkkosivut, jolta olet ottanut sähköpostiosoitteen itsellesi. Palveluntarjoajia ovat esimerkiksi Google (Gmail) ja Microsoft (Outlook).

Näiltä palveluntarjoajilta voit löytää hyödyllisiä ja käytännöllisiä vinkkejä sähköpostin turva-asetusten sästämiseen aina kaksivaiheista tunnistautumista vaikkapa saapuvien sähköpostien automaattiseen suodattamiseen.

Lisäksi voit löytää hyödyllisiä vinkkejä sähköpostin käyttöön esimerkiksi Ylen Digitreenistä, josta löydät myös käteviä oppaita muiden tietoteknisten taitojen kehittämiseen.

Jos tarvitset hieman syvällisempää ja interaktiivisempaa ohjeistamista sähköpostin käytön opetteluun, voit tiedustella paikkakuntasi kansalaisopiston tai aikuisopiston nettisivuilta tai palvelunumerosta, olisiko heillä tarjolla kursseja tietoteknisten taitojen kehittämiseen. Näillä kursseilla käsitellään myös sähköpostin käyttöä, sillä sähköposti on tärkeä osa jokaisen ihmisen tietoteknistä osaamista. Tällaisella kurssilla pääset opiskelemaan sähköpostin saloja yhdessä kurssiopettajan kanssa, jolloin opettaja voi opastaa sinua henkilökohtaisesti sähköpostin käytössä.

Create AccountLog In Your Account